Pohodništvo

Via Pomurje

Pomurje. Idilična dežela ob reki Muri - dežela rodovitnih polj in valovitih gričev, plavajočih mlinov, štorkelj, klopotcev, zdravilnih voda, energijskih točk, nasadov vinskih trt, bogate tradicije in zanimivih narečij. Pokrajina v vseh letnih časih ponuja obiskovalcem številna doživetja. Zasnežena pokrajina nudi idilično pravljično podobo, medtem ko jo prvi spomladanski žarki prebudijo v drhtečo deželo pokrito s cvetovi. Poletna lepota pisano obdelanih polj in vinogradov se prelevi v jesen polno bogatih zakladov narave. Gostoljubnost Pomurja izhaja iz zemlje in njenih bogatih darov, ki s pomočjo pridnih rok domačinov zna pripraviti prave pojedine ob domačem kruhu, vinu, šunki, odličnem bograču, pogačah in gibanici, ki se jim je nemogoče upreti.

V osrčju Pomurja, sredi valovitih polj, v stičišču Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske je Murska Sobota, kjer se začne naše 330 km dolgo popotovanje. Bogata tradicija in pestra zgodovina se tu srečujeta s sodobnim mestnim življenjem in živahnim kulturnim dogajanjem. Z ravninskega dela Pomurja nas pot popelje v razgiban svet sadovnjakov, vinogradov in gozdov Krajinskega parka Goričko. Krajinsko pestrost dopolnjuje raznovrstno število živali, ki prezimujejo ali se samo ustavijo na svoji selitveni poti, kakor tudi kulinarične dobrote, plod pridnih rok pomurskih ljudi. Pot nas popelje preko Goričkega in Ravenskega na drugo stran Mure. Mura, mistična reka je skozi zgodovino ustvarila marsikatero pripovedko in legendo. Mrtvice ob Muri nam ponujajo bogat rastlinski in živalski svet in če prisluhnemo utripu tega skrivnostnega sveta bomo na obrežjih reke Mure našli sledove neokrnjene narave.

Nad Muro se dvigajo Radgonsko-Kapelske gorice, ki se ponašajo s svojimi izbranimi sortami vina. In če se ozremo v daljno obzorje bomo opazili lepote mehko valovitih oblin Jeruzalemskih in Lendavskih goric, pokrajini s čarobnimi razgledi, dobrimi ljudmi in z odlično kulinariko. Pot nam razkaže tudi ravnico, ki je prepredena s cvetočimi travniki in obdelanimi polji.

Pestre kulturne, zgodovinske in naravne danosti so oblikovale Pomurje v čudovito pokrajino ob Muri.


Več informacij:
Planinsko društvo Matica
Murska Sobota
Mladinska ulica 3
9000 Murska Sobota
Tel. 041 614 672
http://www.pdmaticams-drustvo.si
LTO Prlekija Ljutomer
Jureša Cirila 4
9240 Ljutomer
Tel. 02 581 11 05
info@jeruzalem.si
http://www.jeruzalem.si
TIC  Moravske Toplice
Kranjčeva 3
9226 Moravske Toplice
Tel. 02 538 15 20
tic.moravci@siol.net
http://www.moravske-toplice.com
Turistična pisarna Radenci
Zavod za turizem in šport Radenci
Radgonska cesta 27
9252 Radenci
Tel. 02 565 18 89
info.radenci@siol.com
http://www.ztsradenci.si Hike route CZR / CHD M. Sobota - powered by Wandermap 
Praktične informacije
Dolžina: 330 km
Izhodišče: Hotel Diana, Murska Sobota
Težavnost: zahtevna
Podlaga: asfalt, makadam
Literatura: Vodnik po Pomurski planinski poti, karta Pomurje&Porabje, izletniška karta Pomurje
Datoteke za shranjevanje (gps, kml)
CZR CZR CZR
Projektni partnerji
RSS/HTML izvoz


Povezava do lastne CSS datoteke (opcija):