Kolesarjenje

Murska kolesarska pot

Pot vas bo vodila skozi presenetljivo dinamično, skrivnostno, bio-energetsko močno pokrajino. Tako levi kot desni breg reke Mure, ponuja vznemirljive, a udobne užitke na kolesu, za vse vrste kolesarskih navdušencev. Zaradi svojega udobja, varnosti in dobro označene poti pa je nadvse primerna za družine.Ponujajo se številne priložnosti, da si pot prikrojite po svoje, ob tem pa je udobje postankov še vedno pri roki. Obnovite svojo energijo z uživanjem poti naravnih zakladov in kulturno-zgodovinskih biserov.

OPIS POTI


Kolesarsko doživetje ob Muri je nadaljevanje avstrijske kolesarski poti, prepleta levi in desni breg, pelje do Hrvaške in nazaj (»Možno je krožno!«).


Po levem bregu ...


Reka Mura razmejuje Pomurje na dva dela, a na kolesu lahko pot prijetno prepletete. Med vožnjo po levem bregu vas bo spremljal zven melodičnega narečja Prekmurcev.


Vaša dogodivščina se začenja v avstrijskem Sicheldorfu, pot pa vas bo vodila proti Lendavi. Tu boste lahko zavili proti trasi desnega brega reke na Hrvaškem ali pa se odločili za obisk sosednje Madžarske. 


Kolesarsko potepanje ima poseben čar s kančkom spontanosti; številni ovinki in odcepi so priložnosti, da si jo prikrojite po svoje. Muro lahko na celotni poti prečkate na več točkah, preko mostov ali pa z zanimivo, tradicionalno vožnjo z brodom.


Po desnem bregu ...


Zapeljite na desni breg Mure in znašli se boste na področju Štajerske in Prlekije. Kolesarska pot vas vodi vse od avstrijske meje kolesarskega mosta v Cmureku na severu, do hrvaške meje na jugu.


Od Razkrižja boste lahko kolesarili proti Hrvaški do Legrada, kjer se Mura steka v Dravo.


ZANIMIVOSTI


Murska kolesarska pot je kolesarjem nadvse prijazna; z bogato kulinarično ponudbo, zanimivimi zgodovinskimi in kulturnimi točkami in gostoljubnostjo domačinov.  


Nekaj zanimivih točk na poti ali nedaleč od poti: 


AVSTRIJSKO-SLOVENSKI MOST ZA KOLESARJE 

Od avstrijskega mesta Mureck (Cmurek) nas v kraj Črnci pri Apačah pripelje most za pešce in kolesarje, med Črnci in avstrijskim Donnesdorfom. Most je povezovalna točka kolesarskih poti na obeh straneh Mure in simbolizira povezanost obeh sosednjih držav.


GORNJA RADGONA

Obiščite Gornjo Radgono; obmejno mestece na desnem bregu Mure, ki se ponaša z belo svetlikajočim gradom in številnimi vinskimi kletmi. Tu lahko med drugim okušate tudi znamenito radgonsko penino, ki jo tu proizvajajo že več stoletij. 


RADENCI 

Zibelko znaka 'treh src', Radence, so cenili že stari Rimljani. Zavoljo naravnih pogojev za odlično vino so na danes poimenovanih 'rimskih trgih' slavili boga vina, Bachusa. Dobro počutje pa je od nekdaj izviralo tudi iz bogastva slatinskih izvirov. Tradicionalno zdravilišče je raj za razvajanje in zdravljenje tegob srca in ožilja. 


IŽAKOVCI - PLAVAJOČI MLIN IN OTOK LJUBEZNI

Od Gederovcev se lahko zapeljite proti kraju Ižakovci, ki premore zanimivo kulturno znamenitost - plavajoči mlin na Muri.

Dogodivščina bo popolna, ko boste doživeli legendarni Otok ljubezni, kjer se lahko razvajate z domačimi specialitetami in s skrivnostnim »ljubezenskim napojem«.  Zanimivo je, da so na Otoku ljubezni našli eno od dvanajstih energijskih točk v Evropi! 

Na otoku se vsako leto avgusta odvija tudi tradicionalna prireditev »Bujraški dnevi«. 


OČE PANONSKIH HRASTOV

Zapeljite v Zgornje Konjišče in znašli ste boste v raju za počitek, prigrizek ter ribolov. Tu si lahko ogledate spoštljive ostanke samega Očeta panonskih hrastov, ki je svojo s mogočno senco rasel in kraljeval pred okoli 1400 leti. 


VERŽEJ

Naselje Veržej od nekdaj slovi po konjeništvu, trgovanju in rastiščih ljubkih zvezdnatih narcis. Tu nikar ne spreglejte edinstvenega Babičevega mlina, z edinim ohranjenim plavajočim vodnim kolesom na reki. Mlin pa vendarle ni zgolj spomin, saj še vedno deluje in prodaja svojo posebno moko in druge mlevske izdelke.


KRAPJE – SLADEK POSTANEK 

Brod, ki je od nekdaj povezoval Prleke in Prekmurce, vas lahko pelje na desni breg Mure. Tu je eden najslajših krajev - Krapje, kjer lahko obiščete čebelarski muzej, se posladkate z medom, domačim medenim likerjem, kupite domači med v ročno izdelanih posodicah ali različne izdelke iz voska. Kot pravijo, je čebelarstvo ogledalo prleškega človeka; pridnega, vztrajnega in skromnega. 


RAZKRIŽJE

V Razkrižju se stikajo bioenergetske zdravilne točke, zlasti v Razkriškem kotu, ob reki Ščavnici (Murici), zato to področje imenujejo Čudežna pot ob zmajevi črti moči. Sledite tej poti in pripeljala vas bo do Ivanovega izvira, ki že iz davne preteklosti slovi po zdravilni moči. Po lokalni legendi naj bi slepa deklica,  po umivanju oči z Ivanovo vodo, čudežno spregledala. 


POVEZAVE 

Murska kolesarska pot se lahko naveže tudi na Kapelsko pot, pot čudovitih razgledov in razgibanih vinorodnih gričkov. Od Radencev se peljite nekaj kilometrov do Radenskega Vrha in sledite oznakam na prednosti cesti za Kapelski Vrh. 


Vrteča pedala vas lahko vodijo v sosednjo Hrvaško, kjer se Mura pri Legradu izlije v reko Dravo. Dravska kolesarska pot (mednarodna oznaka R1) je po naravnih lepotah ter kulturni raznolikosti ena najlepših kolesarskih poti v Evropi. Reka Drava vas spremlja večino poti; od njenega izvira v Italiji, preko avstrijske Koroške v Slovenijo. Tu vas bo slikovita pot vodila skozi Dravograd, Maribor in Ptuj, vse do slovensko-hrvaške meje v Ormožu.

Pot poteka po urejenih kolesarskih poteh in manj prometnih lokalnih cestah. Zaradi različnih vrst podlage vozišča in zahtevnejšega vzpona, je slovenski del poti primeren za dobro pripravljene kolesarje, priporočljiva pa je uporaba treking ali gorskih koles. 

Več informacij o poti od Toblacha v Italiji do Maribora najdete na spletni strani www.drauradweg.com.


Svojo pot lahko povežete tudi z Lendavsko kolesarsko pentljo - pot Zlatega keliha, ki jo zaznamujejo lendavska kulturna dediščina, štorklje, energetsko močno Bukovniško jezero, kotiček tropskega gozda z orhidejami … Peljite se do Dolnje Bistrice - preko Hotize in Velike Polane.


Druga povezava je preko Jeruzalema do Ormoža. Peljite se ob Muri navzdol (preko vasi Cven in Ljutomera) in nato ob reki Dravi navzgor (mimo prelepega zgodovinskega mesta Ptuj), ali obratno. Za podrobnosti o poti skozi Jeruzalem in Ormož, si preberite Jeruzalemsko kolesarsko pot.  


Praktične informacije
www: www.mura-drava.eu
Datoteke za shranjevanje (gps, kml)
CZR CZR CZR
Projektni partnerji
RSS/HTML izvoz


Povezava do lastne CSS datoteke (opcija):